Parlamentarul PrahoveanCOMUNICAT DE PRESĂ

Dragoş Frumosu, liderul SINDALIMENTA, trage un semnal de alarmă privind situaţia din agricultură şi industria alimentară. „Domenii de siguranţă naţională sunt complet ignorate de guvernanţi”
 
 
Dragoş Frumosu, liderul Departamentului pentru Industrie Alimentară al PPU (social-liberal) şi preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Industria Alimentară – SINDALIMENTA, trage un semnal de alarmă în privinţa dezastrului din economie şi avertizează în privinţa pericolelor care ameninţă agricultura şi industria alimentară.

Liderul umanist arată că situaţia în care se găsesc cele două domenii, unele de o importanţă uriaşă pentru România, reprezintă, de fapt, un atentat la siguranţa naţională din partea actualilor guvernanţi.
„Cifrele nu mint şi creionează tabloul sumbru al situaţiei actuale:
• România a înregistrat un deficit de 968,2 milioane de euro în comerţul cu produse agroalimentare, în primul semestru;
• Carnea de porc proaspată, refrigerată sau congelată continuă să ocupe prima poziţie la importuri, cu o valoare de 292,2 milioane de euro pentru 122.961 tone;
• Exporturile sunt bazate pe materie primă, în timp ce am continuat să importăm masiv produse procesate;
• Culturile de primavară sunt afectate de secetă pe o suprafaţă de aproximativ un milion de hectare, după ce culturile semănate în toamnă au fost afectate pe mai mult de 1,1 milioane hectare.”
Dragoş Frumosu reaminteşte de faptul că în luna mai a acestui an, SINDALIMENTA şi mai multe organizaţii ale agricultorilor au lansat un apel şi un program pentru salvarea acestor sectoare şi solicită Guvernului să aplice măcar acum măsurile propuse.
Printre altele, planul de salvare al agriculturii şi industriei alimentare, prin implicarea Guvernului în susţinerea producătorilor români, propunea finanţarea înfiinţării fermelor de reproducţie în domeniul pasăre, sprijinirea sectorului de bovine de carne, a celui de ovine pentru comercializarea pe pieţele externe, precum şi sprijinirea înfiinţării de ferme de reproducţie în sectorul porc.
De asemenea, se solicita acordarea unui sprijin financiar pentru micii fermieri din sectorul legumicol, stimularea în mod expres a sectorului de legume protejate în serii şi solare, precum şi încurajarea microsistemelor de irigaţii din zona tradiţională.
”Apelul lansat de noi şi măsurile propuse s-au bucurat de susţinerea totală a agricultorilor, singurii care au ignora complet acest apel pentru o minimă protejare a agriculturii şi industriei alimentare au fost guvernanţii. Constat, cu amărăciune, că probleme de siguranţă naţională, cum sunt cele două domenii, nu-şi găsesc locul pe ordinea de zi a Guvernului”, a declarat Dragoş Frumosu.

 
                                                                                                    Biroul de presă PPU(s-l)

Rating:  rating     (5 vizualizări)Copyright © 2008 - 2021 Parlamentarul Prahovean
Actualizat la 11 aprilie 2021
Autentificare
Design si programare web: ing. Constantin Iancu