Parlamentarul PrahoveanCei 750 de mii de lei alocaţi din fondul de rezervă al Guvernului pentru ieşirea din criza morfinei s-au dovedit insuficienţi pentru a pune punct definitiv acestui subiect. Ca de obicei, în ultimii ani, în România, presa de investigaţie- şi nu organismele specializate, plătite gras de la buget!, descoperă fel de fel de informaţii, care de care mai revoltătoare: Că Ministerul Sănătăţii nu ar fi agreat decât un singur furnizor de morfină, ceea ce, desigur, exclude concurenţa, conducând la cheltuieli mai mari şi, cum s-a şi văzut, la situaţii de criză în aprovizionare.

Că, în general, Ministerul încurajează aprovizionări de acest tip, inclusiv în ceea ce priveşte antibioticele de producţie românească, preferând să apeleze la un distribuitor în locul aprovizionării ”la preţ de fabrică, de producţie”. Că se comandă, aiurea, în cantităţi imense, vaccinuri inutile, care, ulterior, se distrug. Că situaţia de plâns în care se află oncologia ”de stat” a condus la afaceri înfloritoare în clinici de specialitate private, care nu au niciun fel de problemă cu deconturile cu Casa de Asigurări de Sănătate, spre deosebire de toate spitalele de stat din ţara asta.

Că pe piaţă au apărut medicamente false, unele chiar otrăvitoare, care se vând prin internet sau prin mica publicitate ca fiind bune înlocuitoare ale celor care lipsesc din farmacii sau sunt prea scumpe. Ca aşa- numitele generice, ”la fel de bune, dar mai ieftine”, pe care ni le bagă pe gât aproape la propriu Ministerul şi Casa, pe listele de compensate, sunt, în mare parte, ineficiente şi/sau periculoase, pentru că sunt produse de fel de fel de firme no-name, în condiţii necontrolate, fără respectarea riguroasă a concentraţiei de substanţe active, autorizaţiile dându-se relativ uşor şi nemaiexistând obligativitatea controlului medicamentului din import UE la intrarea pe piaţa noastră....

Că inclusiv Ministrul Sănătăţii, e drept- înainte de a fi numit demnitar, ar fi încasat peste 11.000 de lei, pentru consultanţă, de la o firmă care furnizează medicamente pentru cancer, mai multor unităţi medicale din ţară, inclusiv spitalului din Oradea, pe care dl Ladislau Ritli l-a condus. Consultanţă pentru furnizarea de medicamente??? Banii aceştia, pe care, iertat să-mi fie!, eu îi percep ca pe un comision mascat, nu ”umflă” costul medicamentului??? ... iar lista informaţiilor apărute, pe această temă, ar putea continua cu alte, şi alte exemple, revoltătoare, dramatice, înspăimântătoare...

Consider că această situaţie, fără  precedent, durează de prea mult timp! Consider, totodată, că aşa- zisele cauze obiective, invocate de oficiali sunt o minciună şi că, în realitate, adevăratele cauze ţin de oameni şi de sistemul în care aceştia acţionează. Atât timp cât Casa Naţională de Asigurări de Sănătate va fi condusă de personajul Duţă, care îşi permite să facă ce, cum şi când vrea, inclusiv să sfideze Comisia pentru Sănătate şi familie a Camerei Deputaţilor şi atât timp cât Ministerul Sănătăţii este dat pe mâna unui Ritli, care, şi să vrea, acum nu poate fi corect şi obiectiv atâta timp cât el însuşi s-a dedulcit la... consultanţă, nimic nu se va schimba! Solicit trecerea urgentă a Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate sub autoritatea Parlamentului!

Le solicit instituţiilor specializate ale statului să iniţieze controale pentru identificarea caracatiţei consultanţelor şi intermedierilor din sistemul de aprovizionare cu medicamente! Solicit demiterea actualului Ministru al Sănătăţii şi înlocuirea lui cu un profesionist ale cărui probitate şi moralitate nu pot fi puse sub semnul întrebării!Graţiela Leocadia Gavrilescu, deputat PNL Colegiul 3 Prahova.


Rating:  rating  rating     (152 vizualizări)Copyright © 2008 - 2020 Parlamentarul Prahovean
Actualizat la 19 octombrie 2020
Autentificare
Design si programare web: ing. Constantin Iancu